Endast städerskan är vaken

Vad märkligt det är att vara i skolan innan den vaknat. När alla rum är tomma så när som på mig själv och en städerska. Lugnt och tyst. Idag är dagen D för opponeringen. På sätt och vis har jag varit mer nervös för detta än för opponeringen på min egen uppsats. Fast det kanske är en efterhandskonstruktion (så här 16 timmar senare).
 
Är lika trött idag. Inte ens kaffe hjälper. Jag vet en som kommer sova gott på tåget imorgon. Idag är ingen hård dag heller. Slutar kring lunch och efter det ska jag fika med en kompis på stan. Så hårt liv har jag. Fast det är ju ganska intensiva timmar fram tills det.
 
Jag är ju ingen modebloggare men jag tänkte ändå berätta vad jag valt för kläder idag när jag ska vara opponent och ställa en massa frågor till en klasskamrat som ska försvara sin uppsats. Mina favoritjeans, ganska pösiga, en grå luvtröja, en reklamt-shirt från skogaholm med texten: En riktig mjukis. Har inget foto på det hela men jag är ju som sagt var ingen modebloggare.
 
Nej nu kanske en skulle ta tag i det här med förberedelserna för om en timme smäller det!

Trötta tankar

Då var har man försvarat sin C-uppsats då. Känns otrolig skönt att ha lämnat det bakom sig! Eller det har jag ju inte eftersom en måste sätta sig och göra lite korrigeringar innan man kan skicka in den för evigt. Efter att det är klart har jag en stor hög papper att elda med i pannan. Nä jag bara skojar. Det skulle bli så mycket aska.
 
Har varit så trött idag. Åkte med tåget från Norrköping klockan 07:15. Efter som jag åkte med pappa som skulle till jobbet så åkte vi runt 06:10. Dessutom ville jag och min kille passa på att käka frukost tillsammans så jag klev upp 05:20. Vilket inte brukar vara någon större katastrof. Men jag kunde inte somna igår. Hade en klump i magen inför morgondagen. Inbillade mmig att opponeringen var på morgonen och allt möjligt galet. Men tillslut måste jag ha somnat för 04:16 vaknade jag igen vilket antagligen berodde på katterna som hoppade runt i sängen. Så jag har inte haft den vilsammaste av nätter. Men idag ska jag sova gott.

Varför jag ändrade middagsplaner igår

Igår gjorde jag något dumt. Jag tittade på ett videoklipp som ett flertal personer på facebook hade länkat till. Det där om hur man slaktar för att köttet ska vara Halal. Kunde inte titta på det så noga och jag såg nog inte hela heller, men det var väldigt otäckt.

 

Men nu är det så att när jag gick i skolan tjatade våra lärare om att vi måste vara källkritiska. Köp aldrig en sanning rakt av på internet! Så jag började fundera, var finns haken? Efter lite grubblande tänkte jag. Jag vet inte vem som vill att jag ska se detta och jag  vet heller inte vad de vill med detta. Eller jo jag kan ju räkna ut det men vad det ska leda till i slutändan, det kan inte jag veta vad avsändaren går och hoppas på. I alla fall så Gogglade jag mig fram till detta:

  • Enligt jordbruksverkets hemsida så ska djur slaktas genom avblodning EFTER att ha blivit bedövade. Bedövning är ett krav. Enligt dem finns det också många muslimer som accepterar detta. Bedövningen kan ske genom bultpistol eller elektricitet o.s.v. beroende på vilken sorts djur. Bedövningen behöver inte innebära att hjärtat hunnit sluta slå. Avblodning genom snitt i halsartärerna ska ske inom 60 sekunder.

  • Djur som ska slaktas på slakteri ska vara friska. Sjuka och skadade djur, djur som har svårt att gå skall avlivas där de befinner sig. Skadas de i transporten får slakt inte dröja mer än 2 timmar. Friska djur får övernatta max 1 natt på slakteriet. Högmjölkande Kor ska slaktas samma dag som de kommit och om de anländer sent så ska de slaktas tidigt nästa morgon, de mjölkas inför natten för att slippa spända juver.

 Nå, vad ville jag säga med detta? Jo, för det första, man tar upp att det finns muslimer som accepterar bedövning. Muslimer är ju som bekant människor och vill inte orsaka onödigt lidande, alla är ju inte fanatiker. Om de sedan vill ha djuret vänt åt ett särskilt håll, ha en slaktare som kan dessa regler och som ska säga vissa saker innan slakt, det gör ju inte djuret någon skada.

 

Det jag vände mig mot i filmen förutom de obedövade djurens uppenbara smärta och skräck, var att allt utom döendet gick så fort. Djur som inte var döda drogs iväg, hängdes upp, for iväg och sådana saker. Det jag vände mig emot var att personerna på filmen verkade ha glömt att de hade med levande djur att göra. Det är nog för att det måste vara svårt att arbeta i en sådan miljö. Man måste nog stålsätta sig lite. Men sådär illa får det inte vara! Men jag tror också att man har valt ut de värsta exemplen, men det är illa nog.

 

Därefter så kommer jag till en tes som folk i min hembygd nog kommer säga är omöjlig att genomföra. Djur bör slaktas hemmavid. De borde inte åka någonstans. De ska vara omgivna av hemtama lukter, djur, ljud och personer. Hellre att slaktare kommer dit. Nu vet jag att det säkert finns ton av sakliga argument mot detta. Det är säkert omöjligt att genomföra men det är vad jag önskar. Jag vet att det inte är så, det hörde självhushållet till.

 

I vilket fall kan jag säga att jag aldrig käkade crêpes med köttfärs som jag hade planerat igår. Det fick bli med sylt. Visserligen så köper jag bara svenskt kött men jag var inte särskilt sugen. Är ganska glad över att jag ska tillbringa andra halvan av nästa vecka med två typ vegetarianer.

Onormalt Normal

En syblogg utan röd tråd

RSS 2.0